Make the most out of your ingredients

19 lente-recepten met rabarber

19 lente-recepten met rabarber

Empty the Fridge - 19 lente-recepten met rabarber

Mochten jullie het nog niet weten… rabarber is volop in seizoen.

Ik ben zelf verzot op de zoet zure smaak van rabarber in zowel zoete als zoute bereidingen. Vandaar dat ik rabarber dan ook tot groente van de maand kroon. Hoog tijd voor een 19 lente-recepten met rabarber.

Bij deze dan ook een lijstje van enkele van mijn favoriete recepten met rabarber.

19 lente-recepten met rabarber

Zoet: rabarbermoes, -siroop, -confituur, …

Rabarber chia confituur

Keuken Belgisch
Porties 1 confituurpotje

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Doe de rabarber, appelsiensap, het water, honing en gember samen in een pot en laat het mengsel op een laag vuurtje met het deksel erop pruttelen.
  • Roer er af en toe door en zet het vuur na 20 minuten uit. Roer vervolgens het chiazaad door rabarbermoes.
  • Laat de confituur afkoelen, proef of er nog extra zoetstof bij moet en doe schep ze in een confituurpotje.
Recept afdrukken Pin recept

Hartig

Rabarber is eigenlijk een groente en matched verassend lekker in veel hartige gerechten. Ik maakte al onderstaande varkensvlees in cidersaus met gestoofde rabarber. Een andere top-combo is varkenshaasje met rabarbermoes en een crumble van beuling.

Varkenskotelet met gestoofde rabarber en cidersaus

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Keuken Engels
Porties 2

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Doe de rabarber samen met de gember, het citroensap, een scheutje water en honing in een kleine pot.
  • Laat dit mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot alles mooi gemengd is, maar er nog stukjes rabarber te zien zijn (+/-15min).
  • Was de aardappelen, snijd ze in hapklare stukjes van +/- 2,5 cm en kook ze gedurende +/- 5 min in kokend water tot ze beetgaar zijn.
  • Bak de voorgekookte aardappelen in een beetje olijfolie en gekruid met peper en zou, gedurende +/- 15min tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Laat ondertussen een klontje boter en een beetje olijfolie smelten in een pan.
  • Bak hierin de varkenskoteletten aan beide zijden gedurende +/- 20 min aan tot deze mooi gebakken en gaar zijn.
  • Haal het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het rusten terwijl je de saus maakt.
  • Blus de pan waarin je het vlees bakte met de cider en laat deze saus wat indikken. Kruid de saus eventueel nog wat bij met peper en zout.
  • Leg het vlees op een bord, schep de rabarber-compote ernaast, overgiet het vlees met de cider-saus en serveer met de gebakken aardappeltjes.
Recept afdrukken Pin recept

Voor erna

Rabarber is dessert-materiaal bij uitstek. Heerlijk in gebak, crumbles of bijvoorbeeld cheesecake.

Paleo crumble met aardbeien en rabarber

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Dessert
Keuken Paleo
Porties 4

Ingrediënten
  

De vulling

De crumble

Instructies
 

  • Meng de blokjes aardbei en rabarber, met de appelsien- of citroenzeste, het citroensap, de honing en het zout. Indien de vulling een beetje te vochtig lijkt, kan je een heel klein beetje tapiocabloem toevoegen.
  • Meng de gehakte noten met de kaneel, het zout en de honing.
  • Meng er vervolgens met je handen de kokosolie door tot je een kruimelig deeg bekomt.
  • Vet een vuurvaste schaal in met een beetje kokosolie en schep de aardbei-rabarbervulling erin. Bedek het fruit met de noten-crumble.
  • Bak de crumble gedurende +/- 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant gebruind en het fruit gaar is. Let op! De noten kunnen nogal snel verkleuren! Als de crumble snel te bruin wordt, kan je hem afdekken met een beetje aluminiumfolie.
  • Laat de crumble een klein beetje afkoelen voor je hem serveert.
Recept afdrukken Pin recept

Sauzen enzo

Salades met rabarber en…

  • aardbei en munt (bonappetit.com)
  • waterkers en feta (botanicalkitchen.wordpress.com)
  • rode biet (madcitygirl.com)

Bekijk ze eventueel ook op pinterest

Geen commentaren
Laat een bericht achter