april 5, 2016
19 lente-recepten met rabarber
Mochten jullie het nog niet weten… rabarber is volop in seizoen.
Ik ben zelf verzot op de zoet zure smaak van rabarber in zowel zoete als zoute bereidingen. Vandaar dat ik rabarber dan ook tot groente van de maand kroon. Hoog tijd voor een 19 lente-recepten met rabarber.
Bij deze dan ook een lijstje van enkele van mijn favoriete recepten met rabarber.
19 lente-recepten met rabarber
Zoet: rabarbermoes, -siroop, -confituur, …
- Snelle rabarber chiaconfituur
Heerlijk over ijs, verloren brood of gewoon op een toastje - Rabarbersiroop (www.thekitchn.com)
- Confituur met rabarber en gember (madamconfituur.com)
Rabarber chia confituur
Ingrediënten
- 2 stengels rabarber in reepjes van +/- 1 cm
- 2 EL honing
- 1 appelsien(en) uitgeperst
- 1 EL chiazaad
- 1 TL gemberpoeder
- 1 scheutje water
Instructies
- Doe de rabarber, appelsiensap, het water, honing en gember samen in een pot en laat het mengsel op een laag vuurtje met het deksel erop pruttelen.
- Roer er af en toe door en zet het vuur na 20 minuten uit. Roer vervolgens het chiazaad door rabarbermoes.
- Laat de confituur afkoelen, proef of er nog extra zoetstof bij moet en doe schep ze in een confituurpotje.
Hartig
Rabarber is eigenlijk een groente en matched verassend lekker in veel hartige gerechten. Ik maakte al onderstaande varkensvlees in cidersaus met gestoofde rabarber. Een andere top-combo is varkenshaasje met rabarbermoes en een crumble van beuling.
- Varkensvlees met cider en gestoofde rabarber
- Lamsribbetjes met rabarber radijs salade (www.bonappetit.com)
- Papilotte van vis met sojasaus, gember en rabarber (danskmadpaaengelsk.wordpress.com)
Varkenskotelet met gestoofde rabarber en cidersaus
Ingrediënten
- 2 varkenskoteletten
- 250 gram rabarber geschild en in lengtes van +/- 3 cm
- 2,5 EL honing
- 1/2 TL peper
- 2,5 cm gember geschild en geraspt (Je kan ook gemberpoeder gebruiken la sje geen vere gember in huis hebt)
- 250 ml cider
- 1/2 TL boter
- 1/2 citroen(en)
- 3 vastkokende aardappel(en)
Instructies
- Doe de rabarber samen met de gember, het citroensap, een scheutje water en honing in een kleine pot.
- Laat dit mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot alles mooi gemengd is, maar er nog stukjes rabarber te zien zijn (+/-15min).
- Was de aardappelen, snijd ze in hapklare stukjes van +/- 2,5 cm en kook ze gedurende +/- 5 min in kokend water tot ze beetgaar zijn.
- Bak de voorgekookte aardappelen in een beetje olijfolie en gekruid met peper en zou, gedurende +/- 15min tot ze mooi goudbruin zijn.
- Laat ondertussen een klontje boter en een beetje olijfolie smelten in een pan.
- Bak hierin de varkenskoteletten aan beide zijden gedurende +/- 20 min aan tot deze mooi gebakken en gaar zijn.
- Haal het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het rusten terwijl je de saus maakt.
- Blus de pan waarin je het vlees bakte met de cider en laat deze saus wat indikken. Kruid de saus eventueel nog wat bij met peper en zout.
- Leg het vlees op een bord, schep de rabarber-compote ernaast, overgiet het vlees met de cider-saus en serveer met de gebakken aardappeltjes.
Voor erna
Rabarber is dessert-materiaal bij uitstek. Heerlijk in gebak, crumbles of bijvoorbeeld cheesecake.
- Aardbei rabarber crumble
- Frozen yoghurt met rabarber en aardbei (scandifoodie.blogspot.be)
- Panna cotta taart met rabarber (verydayflavours.blogspot.be)
- Deense rabarbercake met meringue (culturewhisper.com)
- Voor de strevers: Crème brullée met rabarber en kardemonbiscotto (dinvinguide.se)
- Vegan cheesecake met rabarber (ahouseinthehills.com)
Paleo crumble met aardbeien en rabarber
Ingrediënten
De vulling
- 1 tas aardbeien in blokjes
- 1 tas rabarber in blokjes
- 1/2 appelsien(en) of citroen > de zeste ervan heb je nodig
- 1 TL citroensap
- 3 EL honing
- 1 snuifje zout
De crumble
- 1/4 tas gemengde noten
- 1/3 tas amandelpoeder
- 1 EL kokosbloem
- 1/2 TL kaneel
- 2 EL honing
- 2 TL kokosolie
Instructies
- Meng de blokjes aardbei en rabarber, met de appelsien- of citroenzeste, het citroensap, de honing en het zout. Indien de vulling een beetje te vochtig lijkt, kan je een heel klein beetje tapiocabloem toevoegen.
- Meng de gehakte noten met de kaneel, het zout en de honing.
- Meng er vervolgens met je handen de kokosolie door tot je een kruimelig deeg bekomt.
- Vet een vuurvaste schaal in met een beetje kokosolie en schep de aardbei-rabarbervulling erin. Bedek het fruit met de noten-crumble.
- Bak de crumble gedurende +/- 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant gebruind en het fruit gaar is. Let op! De noten kunnen nogal snel verkleuren! Als de crumble snel te bruin wordt, kan je hem afdekken met een beetje aluminiumfolie.
- Laat de crumble een klein beetje afkoelen voor je hem serveert.
Sauzen enzo
- Rhubarbecue: de naam allen al! (canadianliving.com)
- Vis tacos met rabarber salsa (kitchenkonfidence.com)
- Rabarber pickles (telegraph.co.uk)
Salades met rabarber en…
- aardbei en munt (bonappetit.com)
- waterkers en feta (botanicalkitchen.wordpress.com)
- rode biet (madcitygirl.com)
Geen commentaren